Shanti Cursussen - Yogacentrum en Praktijk voor natuurgerichte therapie

U bevindt zich hier: home >  

Wat is zenmeditatie?

Door middel van zenmeditatie creëer je innerlijke rust van binnen en kom je weer in contact  met wie je werkelijk bent.  Zenmeditatie wordt gebruikt om het trio ziel, geest en lichaam in zijn oorspronkelijke proporties terug te zetten. Onder geest verstaan we het psychische bouwwerk dat we kennen als persoonlijkheid en ego. In een onbewuste staat is er een identificatie van het ik met die geest. Tijdens deze cursus leer je naar je gedachten en emoties te kijken i.p.v. je ermee te identificeren. Het ontspannen zijn en het leren concentreren zijn hierbij belangrijk. Door aandachtig, zonder te oordelen, analyseren of verwachten je blik naar binnen te richten, schep je rust, krijg je meer inzicht in jezelf en ga je jezelf steeds meer accepteren. En door regelmatig te mediteren, leer je in het hier en nu te leven en treed je je omgeving evenwichtiger en meer ontspannen tegemoet.

Werkvorm

In deze meditatiecursus leer je stap voor stap de basistechnieken uit de Zen-traditie. Je leert eerst je lichaam te ontspannen en je denken en emoties tot rust te brengen. Daarna leer je je gedachten en emoties gade te slaan i.p.v. je er mee te identificeren. Aan het begin van de meditatiesessies worden er aanwijzingen gegeven voor de diverse oefeningen. Aan het eind is er gelegenheid na te praten over je meditatie en vragen te stellen. 

Bij zen-meditatie gaat het niet om het op doen van mystieke ervaringen, of je ergens van af te sluiten, je te verliezen in trance of over een thema na te denken. Centraal staat juist het ontwikkelen van opmerkzaamheid.

 

Stel hier uw vraag Gratis proefles